Stockholm marathon 2009...consider it as done!

Nu är det klart. Årets stora mål är uppnått. Tomheten kommer som ett brev på posten. Överlycklig igårkväll men vaknade imorse med blandade känslor...och nu då?
Nöjd med all grundträning. Kroppen känns stel men pigg och jag har inte ont någonstans.

Men...jag tar det från början...

Tåget gick från Krylbo kl 14.39...det gick utmärkt att åka från Krylbo, som ju har en gammal fin anrik station...det är inga problem att ta sig dit från Avesta...4km är ingen sträcka...(föregående mening var ett inlägg i debatten om stationen skall ligga i Avesta eller som den gör nu, i Krylbo. Jag tycker Krylbo. Det finns andra hål att stoppa pengarna i, än att bygga ett nytt resecentrum som inte kommer att få fler turister eller affärsfolk att komma till Avesta...) Skitsamma...förväntansfulla och lite nervösa kom vi fram och tog oss direkt till Östermalms IP, vis sthlms stadion,  för att kvittera ut nummerlapparna och äta lite gratispasta. Massor med folk och härlig stämning.
Sen promenerade vi ner genom stan och hamnade på ett steak house där vi intog pizza och vitlöksbröd...perfekt uppladdingsmat för långpass.
Tidig sängående. 9h sömn...ett framgångskoncept. (Tack Anna och Lars för lånet av den toppenbra lägenheten vid Norra bantorget...centralt så det räckte!)
På förmiddagen, efter ca 5 toalettbesök...drog vi till Adlon hotel där vi köpte hotellfrukost...och gissa om det blev värt pengarna...som vi åt...


Klara vi 11-tiden och nu drog vi oss mot starten...lite väl tidiga i det varma vädret...men mysigt att sitta och vänta men alla andra löpare...start om tre timmar...



Maria från dalaporten sprang sin första marathon på 3.52...bra gjort...
GasellAnnica sprang på 3.37...förbaskat bra och Annica hade det jobbigt i värmen...
själv sprang jag precis som i min målbild (läs om i inlägget här) med en viktig skillnad...det stod inte 3.45 på klockan när jag kom i mål...utan 3.40!



Jag hade en bra dag och sprang kanon. Kroppen kändes bra fram till 36km...och då är det inte långt kvar...6km går det att plåga sig...så jag höjde farten lite och sprang in på fem minuter än mitt mål...glad och nöjd!



Placeringen blev 155:a och nästa år får jag därmed starta med eliten...3:a i dalarna...
...men som sagt märkligt med tomheten som känns idag...

Tjejmilen under 43 min är förvisso ett mål...och Hässelby...och Lidingöloppet...men...nu då...

Jo, nu skall vi visa lägenheten igen i eftermiddag, imorgon görs lägenhetsaffären upp med budgivning...sen har vi en sommar med en massa rustande och flytt...så det blir nog bra med lite fler projekt...

Men jäklars vad roligt det var igår. Jag vill nog ändå göra om det nästa år...fast man svär på att aldrig göra det igen...då...vid 36km...

:)

Mot starten

Halloj...jag ljög...det blev så att jag fick tid över till lite blogg...på Adlonhotell nu där vi köpt oss en hotellfrukost. Bott bra i lånad lägenhet. Ladda. Sovit 9h. Ätit massor. Gått på toa 5ggr...nu drar vi mot starten!

Mediterar...

12.40...funderar och peppar...inre målbilder...hur det går lätt lätt lätt det första varvet...sen tar det emot ute på Djurgården...lätt uppför och motvind...men väl in mot Gamla stan blir det nerför igen...ända ut på söder...nu går det lätt igen...tar det lugnt andra gången uppför Västerbron. Korta lätta steg...det känns i hela kroppen nu. Huvudet ropar, hej, stopp stanna...inget bränsle kvar, trasiga muskelfibrer, överhettat system...stanna...vila!! Men alla månader av träning gör att jag vet att det går att plåga sig en timme till...sista biten...uppför uppför uppför...förbi centralen och uppmot St Eriksgatan/Torsgatan....nu är det korta biten kvar...uppför...och där...där är Stadion...just då - världens vackraste byggnad...jag springer in med dödströtta ben...som när de möter den röda tartanbanan...blir lätta...jag spurtar...och så...allt är över. Klockan visar 3.45...om det fanns ett uns av vätska kvar i kroppen - hade tårarna runnit...nu är det torrt och salt i hela ansiktet...

Så ungefär har jag tänkt mig morgondagens lopp.

Nu dricker jag Carboloader så det sprutar ur öronen...väntar på tåget...och är faktiskt en hel del nervös.
Bloggen ligger nere till söndag...
Ingen idé att ni letar efter mig i tv4sändningen...de sänder täten...där är inte jag :)


Wish me luck och håll tummarna för min hälsena!

Bild från tjejmilen...galen blick...galet trött :)...och så var det BARA en mil...


Sista smörjelsen

Nyss hemkommen från sista smörjelsen av Jesus-Johan. Masserade vaden och muskeln frampå skenbenet...det är inte så skönt...men...kändes ändå bättre än igår. Johan tror på start på lördag...men kanske inte på vinst...va? Nähä...inte vinst...så jag kommer inte kunna springa på strax under 4min/km nu då...när jag fått så mycket handpåläggning...
SYnd.
Då får jag väl sikta på att komma bland de 200 främsta. Det är mitt mål.

Varit på personlig utveckling i Enköping idag. Jäklars vad utvecklad jag blivit. Fick reda på att jag var en krokodil. Bra att veta ju. För då kan jag utvecklas ännu mer...jag menar..krokodiler hör ju till kräldjuren...så jag kan kanske bli en varan eller gekko om jag kämpar på lite?!
Nej, jag skall inte raljera. Fick en hel del matnyttiga tips därnere. Ska testa på arbetslaget...och en övning ska jag köra med klassen. Klassen ja...varför kan de inte sköta sig de sista dagarna vi har ihop...varför kan vi inte ha en sjysst avslutning på åren tillsammans...varför måste en del bete sig illa, långt under deras förmåga...och vara nonchalanta och otrevliga mot andra. Blir jättebesviken på sånt. Ville ha bara goda minnen av dem...från skolresan och mysiga sista dagar ihop...som måste en del larva bort sånt.

Nej, nu skiter jag i det och ska istället lägga mig snart och sova mig i form.

Kvällens bild är från skolresan och visar vårt hotell i bakgrunden.


Uppladdning igångsatt!

Som en sann lärljunge så börjar jag dagen med min mästare. Jesus-Johan tog emot 07.30 och körde lite handpåläggning på vaden. Kändes ännu bättre än igår. Erbjöd att jag skulle få en sista behandling imorgonkväll kl 21...efter hans arbetstid! Så gör bara en mästare...en frälsare...

För att inte lägga allt ansvar på hans axlar utan visa att jag vet att man själv styr sitt öde till stora delar...så var jag på Team Sportia och köpte mig en tunn tröja, en keps, stödstrumpor att springa i och en massa påsar Vitargo Carboloader inför lördagen. Det skall  bli varmt så keps lär behövas...

Nu är lägenheten ren och snygg igen...skall visas kl 17...sen ska sambo och jag festa på keso och jordgubbar....jag fortsätter festandet och dricker Carboloader hela kvällen!

Skönt att jag bestämde mig för att strunta i kursens andra dag på fredag och istället vara kvar på skolan. Då slipper jag sova kvar i Enköping och träffa en massa människor som säkert bär på de mest förfärliga av sjukdomar...och så hinner jag ha mina mattelektioner själv, på fredag...innan jag drar ner tilL Sthlm. Och så får jag sova i min säng. Med min hund. Och min sambo.
Sån uppladdning är inte att förakta!

Nostalgiar på Spotify med en massa gamla Bruce-låtar!

Kolla in världens avundsjukaste storpudel...som kollar vad Birk får för något...och Birk undrar varför inte han får något...bara moster...som fyller 40...


Lång men bra! (dagen alltsÅ)

Precis hemkommen från skolan. Lång dag. Massa möten...inte så kul...enklare och roligare att ha sina lektioner. Bra i och för sig med Jesus-Johan...och bra också med föräldramötet nu på slutet. Det var inte med min klass men jag hjälpte till i en annan. Jag gillar föräldramöten. Det kommer en massa föräldrar som är engagerade i sina barn. Nog engagerade för att ta av sin, säkert hårt prövade, fritid. Och så vill de sina barns bästa. Så de lyssnar uppmärksamt och hoppas att de skall kunna göra bra saker för sina barn.
...och så gör inte en del det...bra saker alltså...en del föräldrar gör inte bra, även om man skriver dem på näsan...med all världens forskningsresultat...så vet de ändå bäst själva. En del tycker det är bäst att bjuda sina barn på alkohol t ex...eller att köpa ut så man vet vad de dricker...
Men de allra flest gör jättebra saker med och för sina barn. Så föräldramöten ger oftare energi än de tar. De föräldramöten jag haft i min nuvarande klass har bara varit trevliga. Såna man nästan längtat till...ja nästan alltså. Om de inte krockat med CSI...eller med Mannen som kunde tala men hundar.
Tråkigt bara med föräldrarelationerna. De är liksom meningen att ta slut nu...efter nian. Man har inte längre några naturliga beröringspunkter. Så då får det gå över till ett lätt nickande/ hejande på stan.

Nu ska jag laga mat.
Äter bara proteiner...och sallad...utan rotfrukter...inte frukt...trist. Trist s-f.
Det blir ägg och korv med 90% kötthalt...den var svår att finna...
Vet ni att det finns kycklingkorv på hemköp med 7% kycklingkött i...4% var kalkon...resten var mjölprodukter och andra tillsatser...varför inte kalla den för mjölkorv då?

Firar proteindagens avslutning med en grillbild från 2:a maj...sambo grillar...gott blev det! Bara han och jag...vi blev verkligen mätta...


Nu är jag uppe i ca 94,5% förbättring av hälsenan!

Halleluja...Jesus är här!...i alla fall Jesus-light även kallad massageJohan. Han avfärdade min teori om en hälsena som är påväg att gå av och framförde istället tankar om långtgående kramp i alla delar av vaden, vilket då drar i senan hela tiden och det skapar smärta och inflammation.
Det innebär vidare, att jag borde kunna springa på lördag. Jag får behandling av JesusJohan imorgon och på torsdag samt är ordinerad dubbel Iprenkur.
Yes!

Humöret är tillbaka igen.
Man vill inte träna hela jäklans vintern, för att sen få en förkylning över DM i halvmaraton och en bristning i vaden inför riktiga maran...

Andra dagen med bara proteiner. Hjärnan skriker efter lite vettigare bränsle...typ kolhydrater. Den har redan börjat släcka ned onödiga funktioner som centrat som reglerar humöret, centrat för värmeproduktion och centrat för vakenhet.
Imorgon, försöker jag förklara, är det manna från himlen igen...då är det kolhydratladdning som gäller.
Då blir jag snäll, varm och vaken igen!
Adieu


Prisad!

Tackar för utmärkelsen, Katinka! Jag bollar den vidare till Blombella med en uppmaning om att uppdatera oftare...det blir abstinens annars ju!



Tänkte ha bloggat lite igårkväll...men var oförklarligt dödstrött.
Somnade mitt i "Mannen som kunde tala med hundar" så nu har jag ingen aning om ifall Gus slutade jaga trädgårdsmästaren, nu när de fick rådet att faktiskt RASTA Gus någon gång ibland...gå en promenad med honom...
Dessa amerikaner...sju hundar och inte ha en aning om att de månne mår bra av en promenad, av lite sysselsättning...
Ogillar Ceasars tips att binda Gus vid ett löpband...WTF...gå UT med hunden!!

Nåja...jag gick och la mig istället för att blogga. Det visade sig vara ett vist beslut. För jag är piggare idag.
Och hälsenan känns som ca 87% bättre än igår...egen upplevd smärta är svår att procentbestämma, därav ca-angivelsen :)
Ska till ärkeängeln Johan idag...massören och idrottsskadefixaren...han gjorde en tid åt mig i sitt fullspäckade schema...och jag är beredd att vara hans lärljunge i många år till! Halleluja! Han är som Jesus-light...handpåläggning och vips, så är man frisk.
Så blir det nog idag.
Hoppas.

ADieu!

Måndag!

SKönt att sova i sin egen säng igen! Även om hotellsängen var (...jag höll på att skriva asskön) men den var mycket skön. Tre lärare delade på ett dubbelrum. Jag, Tina och så Lars. Vi röstade om vem skulle vara tvungen att sova i extrasängen. Det blev 2-1...Lars fick sova i extrasängen. Så blir det ibland när gruppen talar...majoritetens diktatur. Men Lars är politiker och vet bättre än att vända sig emot demokratiskt fattade beslut.

Sista riktiga lektionsveckan...nästa vecka är det fördjupningsdagar...sen är det "lekveckan"...då händer det en massa på skolan som inte händer annars...
Så nu spottar vi i nävarna och kör säsongens sista lektioner!
Ska bli kul!

Hälsenan gör ont. Har tagit Tigerbalsam blandat med Voltarensalva imorse.
Läste nyss på nätet om hälseneproblem. Måtte jag inte ha något av det som dom skrev om. Detta får lov att vara en enkel överansträngning som kommer sig av dåligt dämpade dojjor på granitstensgång...det blev för hårt, helt enkelt.

Två dagar med bara proteiner. Måste tömma ur kolhydraterna...kör en tömningsträning imorgon...då försvinner allt muskelbundet glykogen...sen fyller jag på ons-fred...
En vetenskap i sig...det där med fylla på eller inte...

Nu jobb...

Askul resa till Gtbg ♥ (jag har lärt mig göra hjärtan på dator ♥ ♥ ♥ ♥ )

Tog bloggledigt igår och höll på att göra detsamma idag. För mycket intryck att smälta och reflektera över månne...är i alla fall helt slut. Men nöjd och glad över mina välspenderade lediga dagar ihop med underbara ungdomar.
Härligt att jag får vara med om sånt här...det behöver man ha i minnet när det kommer gråare dagar i vardagen...då man gnäller över sitt yrke (det gör jag ganska sällan vill jag ta med till protokollet!)

Resan hem startade 10.40 och slutade i Avesta 16.40...då var minibussarna urstädade och stod i skolans garage. LIte vemodigt. Nu är det över. Resan som vi jobbat ihop till tillsammans...under tre år tillsammans i högstadiet...lite drygt två veckor kvar av vår till ihop över huvudtaget. Vemodigt det med, men tidens gång. Vi släpper iväg ett fint gäng och kan bara gratulera såväl deras föräldrar som kommande lärare.
Mest glad är jag över att de är snälla mot varandra. För det är svårast att räta till, för oss lärare. Sann "bry-sig-om-anda" kan vi inte tvinga dem till att känna. Men så vitt jag kunde se, så fick alla vara med.
Tider respekterades, regler hölls (återigen så vitt vi kunde märka...) och de var hänsynsfulla mot andra gäster. FIck beröm av portieren.
Skönt.
Väl hemma igen var det träning som stod på schemat. Backintervaller på Rembos backbana. Gick bra och jag hängde bra med gasellerna annica och sofie. Men...hälsenan, som började göra ont efter löpningen i fredags, som gjorde att jag inte kunde gå nerför trappor då...började värka igennu ikväll.
Illa. Illa s-f!
Men...följande behandling har just inletts: is, voltarensalva, hård linda, värme, voltarensalva, hård linda och dubbel dos Ipren i några dagar...och ingen löpning utan bara vattenlöpning och cykel...så ska det inte vara nån fara inför lördag. Ser fram emot det.
Skall bli askul...skrev jag just askul??
...det är INTE ett ord jag använder...men, man blir som man umgås...
jag har varit med asroliga elever hela helgen i assköna Göteborg och haft askul...så nu använder jag ordet askul...
Fast det låter asdumt! Och jag är en asgammal astönt som tar efter 15 åringars språk.
Astrött nu.
Godnatt :)

"Finns det svenskt kaffe på hotellet?"

VIlken film kommer det citatet från? Svaret kan du läsa längst ned i inlägget, om jag kommer ihåg att skriva dit det :)
Klockan är kvart över sju och jag har varit ute och sprungit längs kajen...måsarna har skrikit i takt till mitt löpande och himlen bidrog med ett lätt duggregn. En skön tur. Men inte så snabb. Det är svårt att springa snabbt innan frukost. Kroppen vill liksom inte, den skriker efter energi.

Väl tillbaka tog jag plats i receptionen..där har de en kaffemaskin som gör fantastisk espresso...GRATIS! Igårkväll blev det fem stycken och nyss tog jag två. Jag minns när jag var i Sundsvall för några veckor sen...då drack jag massor av espresso på hotellet under kvällen....och kunde inte sova...nu drack jag massor...och KUNDE sova. Det vittnar lite om hur trött man blir av att gå upp i okristlig tid samt skolresatursista med ungdomar en hel dag.
Nu sitter jag nyduschad och väntar på kollegorna...vi skall ned till hotellfrukosten. Hotellfrukostar hamnar på min topptio-lista över things to do to feel good.
Kollegorna har också sprungit. Ett helt rum med springande lärare. Så onödigt hurtigt!

IDag blir det Maritiman, Universeum och Lisberg...inga överraskningar i programmet...idel bekantingar...men som ungdomarna gillar. Hoppas på en bra dag!
Tjobidooo

Svar: Sällskapsresan 1

Sveriges framsida...jo, så är det kanske

Framme i Katinkas hemstad, Göteborg, med hela klassen. 28st inkl lärare och en förälder. Resan ned startade 05.00 vilket kändes hutlöst tidigt öven för en morgonmänniska. Tre minibussar och en citroën i karavan.
Framme vid 11, vid Qualtiy hotell 11, vid gamla Eriksbergsvarvet...eleverna var nöjda med sina fina hotellrum och vi drog vidare till Berså Bar för lunch.
Sen Paddanbåt.
Vad finns att säga om dem...jag har åkt dem oräkneliga gånger...skulle kunna extraknäcka som guide...på Dalmål...så exotiskt för dem...men det var mysigt i solen. Och Göteborgare verkar glada och trevliga och inte alls trötta på turister...vinkade och  ropade när vi gled förbi i båten.
Fri tid på stan...vilket jag och kollegoan tillbringade i de affärer som var öppna trots helgdag. Mysig stund. Sen Älvsnabben tillbaks till hotellet.
En helvtimmes raketvila, sen på med löparstassen.

Fantastiskt att få vara frisk igen. Löpningen går som på räls. Igår pers på 5km (21.30) och idag 6km med samma fart. Känns toppen. Ska springa en del av Göteborgsvarvet imorgon bitti...i lugn fart.

Nu sitter jag nyduschad och väntar på kollegan...vi skall ut och käka lite...nån uteservering nere vid vattnet...fin stad i fint väder!

Surheten från igår är borta. Eleven det gällde och jag kom överens om lämpliga åtgärder och alla ´är nöjda och glada.
Kul dag med underhållande ungdomar...och föräldern...och kollegorna som är med. Lovar gott inför morgondagen!
I´ll be back...hasta la vista

Regler eller inte och för vem?

Gahhhhh...irriterad, besviken, arg, förnärmad, sur...lögner och nonchalans har den inverkan på mig. Särskilt när någon annan försätter mig i knepiga situationer. Om jag sätter mig i dem själv...tar jag konsekvenserna...men när det är någon annan...så får jag också ta konsekvenserna...i alla fall om det är elever. Som nu.

När man ställer upp regler för en verksamhet...låt säga t ex en skola...är det viktigt att konsekvenser och regler tål att synas i sömmarna...att de gäller lika för alla...att man kan hålla det man sagt.

Samtidigt ska en skola vara en flexibel organisation...rättvisa är inte alltid att alla gör samma saker, på samma sätt...en person med dyslexi kan få en egen dator att ha på lektionerna...det får inte de som inte har dyslexi. Är det orättvist? Är det rättvist att ens någon skall behöva få dyslexi...
Klart det inte är orättvist.

Ska regler vara flexibla? En del får p g a olika skäl bryta på reglerna men andra inte? Vilka kan i så fall sådana skäl vara? Giltiga skäl att få bryta mot regler utan att konsekvenserna faller ut?

Elever: Ska x verkligen få följa med på skolresan när x knappt varit i skolan? Om så, skall x få någon "egen tid" då? För ni sa ju att om man skolkade blev man av med "egen tid" under resan och fick gå med er lärare?!
Jag tänkte:  ni har helt rätt, x borde inte få följa med eftersom x har prövat tålamodet hos vuxenvärlden ett antal gånger för mycket och ställer inte upp på uppgjorda överensskommelser.
Jag sa: Nu finns det omständigheter kring detta som jag inte kan dra med er.
Eleverna såg halvnöjda ut och tänkte säkert att det vi behandlar x helt olikt vad vi gör med en del andra i klassen.
Och dom har rätt.
Men är det fel?
Skall regler vara exakt lika för alla?
Vad lär vi x, om x inte får några som helst konsekvenser för sitt handlande?

Det är banne mig inte enkelt. Enklast vore om alla var ärliga, skötte sitt jobb/ skola, uppskattade varandra och möjligheten till utbildning.
Varför gör dom inte det?!


Vem tycks mest om?

När jag var liten var en stor fråga i livet...vem tycker mamma och pappa mest om, mig eller min syster?! En allvarlig fråga som jag grubblade på. Det fanns inget mittemellan...antingen eller.
Givetvis gick allt att rangordna, så även kärleken till sina barn. Det var jag bestämd på.
Jag misstänkte ofta att syster drog längsta strået.
Bäst att sköta sig extra bra i skolan, vara extra bra på idrott, spela piano, flöjt, gitarr och clown. En stressig tid. Att hinna vara bäst på allt så att jag inte halkade för långt efter syrran i tycka-om-tävlingen.
Mamma och pappa var oförstående till funderingen.
De var vuxna och hade, efter ett antal avklarade kärlekar, insett...att hjärtat rymmer så mycket kärlek man har lust till. Ingen kärlek ersätter någon annan, det blir nya platser i hjärtat bara. Och barn kan älskas lika mycket. Inte per automatik men troligen allt som oftast.
Nu är jag själv vuxen...en bit över fyrtio ju...12 dagar över fyrtio...inga barn, tyvärr...men massor av relationer till barn/ungdomar i mitt arbete...frågan aktualiserades igen idag av någora som undrade...tycker en lärare om alla elever lika mycket?
Kan inte svara för alla andra...men kan svara för mig...det vore fint att kunna säga Ja, men självklart...men...så är det inte...för det första så är det lättare att tycka om "sina" elever...men även bland dem kan relationerna rangordnas...frågan är om det är viktigt att göra det? Återigen kan jag svara för mig...jag tror att man vinner på att tänka över det...för då är man medveten om det...och kan agera precis så professionellt som man måste i sitt yrke.
För alla skall behandlas lika.
Rättvisa.
Känna sig lika uppskattade.
Få lika mycket tid.
Är det så?
Vet inte, önskar att det är så...men vet inte...misstänker att alla verkligen inte får lika mycket tid. Det är lätt att koncentrera sig på de som låter mest, på de som bråkar och stör...de andra får stå tillbaka.
Jag hoppas att det är så som med mam och paps syn på mig och syrran...de har plats för lika mycket kärlek till båda...
...att jag har plats för lika mycket "tycka om" till alla elever...

nåja...nog grubblat på det...jag tycker i alla fall mest om storpudeln vid mina fötter...än om någon anna storpudel..e.ler hund alls, för den delen... i hela världen.
Trots att han är magsjuk och väckte mig fyra ggr inatt...
Tack sambo för hjälpen!
:)

Hello Gothenburg...here we come! Soon to be...

Ett och ett halvt dygn till skolresan. Måste gå upp halv fyra. Är det någon idé att alls gå och lägga sig?
JA...faktiskt...i alla fall om man tänkt sig vara vaken de fem timmarna det tar att köra till Gtbg. OCh det har jag ju tänkt.

Inte ens funderat på packningen än...förutom vilka springskor jag skall ta...de nya som jag får blåsor av, men som jag tänker springa maran i för de har bäst dämpning och är lättast...eller de svarta som är som ett andra skinn...men har gått nästan 100 mil nu och dämpningen är sådär...
Det blir dom svarta.
Sen har jag lejt bort storpudeln till mam och pap.
Sambon drar till Gtbg med sina baskettjejer redan på onsdagskvällen.
Så för första gången på tio år...sover jag ensam i lägenheten...varken sambo eller hund...

Appropå lägenheten...ett yngre par kom och tittade på den ikväll...entusiastiskt uttryckte de att de ville ha den genast. De betalade vad vi begärde. Om någon bjöd mer, ville de bjuda över.
Kan inte annat än falla för den naiva glädje som gjorde att de spelade ut alla kort inkl trumf...innan jag ens synat dem.
Klart de skall ha lägenheten!

Men jag blir misstänksam...mot all tur som drabbat mig på slutet...vad skall nu hända? Vilka eländigheter lurar i farstun?

Bäst att njuta som sjuttsingen nu, medans tid är.
Börjar med det genast - och går till sängs!


En dag med tårar `:)

Hej hej...
Många har undrat hur det går för gråtgenen...har den slutat att vattna kinderna...sover den...är den bortopererad...går jag på antigråtmediciner?
Svaret är nej på alla frågor.
Jag kan bara inte skriva om alla gånger den är aktiv.
Jag menar...hur kul är det att läsa om folk som grinar till Dr Phil?

Oavsett hur kul eller tråkigt det nu är...att läsa om...tänker jag berätta att i väntrummet på djursjukhuset kom ett äldre par in, med en ännu äldre svart cockerspanielflicka...silvergrå om nos och öron , trogna ögon som följde matte och husses varje rörelse, ett värdigt lugn...vittnade om många fina år tillsammans. (Kan knappt skriva om det för jag börjar tjuta igen...)
Farbrorn slog sig ner med hunden och tanten gick till receptionen.
Tanten med skral stämma: Vi är här med Linda.
Receptionisten: Linda, Linda...få sen nu...jo, här har vi henne...avlivning...oj, vi skall se till att ta hand om er alldeles strax...
Receptionisten såg medlidsamt på tanten som gråtandes gick och satte sig vid sin man och deras käraste lilla hund.
Tanten grät och kramade hunden. Farbrorn klappade sin fru på ryggen och såg sorgsen ut.

Jag ssatt en bit bort och grät rakt ner i pälsen på storpudeln.
Ville inte att det skulle synas och verka dramaqueenaktigt...men...det var så lätt att tänka sig in i vad de gick igenom...den dag då storpudeln skall bort...finns inte!

Nu hade jag inget smink att bli av med...för det hade försvunnit under dagen...eftersom min gråtgen skickar på tårar så fort någon annan gråter.
Elever som gråter är värst. Då man ska vara vettig och klok och säga bra saker.

Hm...ska googla på "operera bort tårkanaler"...

Kanske linsvätska kan ersätta?

Nåväl, min hund var frisk nu...i alla fall med mediciner resten av livet...så nu sitter jag fattig i soffan, men nöjd...med frisk hund liggandes på mina fötter...
Ska se CSI...favvoprogrammet...har hittills aldrig gråtit till det. Skönt.
Ska bara se såna program i fortsättningen...
Program med bortappade och sjuka djur, går bort...

cu
:)

Så går en dag och kommer aldrig åter



"Bättre en storpudel i skogen, än tio chihuahuor som kräks i handväskan"
Skön dag...och nu är hunden ren och fin.
Bio på eftermiddagen. Änglar och Demoner.
Den får 2 peterskyrkor av fem.
Boken var bättre.
Men, mysigt att vara på bio.

Imorgon är en dag fylld till bredden av diverse sysslor...
Göra prov åt 8C i matte...sen biologi i nian...intervaller i skogen (hatiska 700-ingar)...två mattelektioner...sen till Falu Djursjukhus med storpudeln, på återbesök...bootcamp med Aaik-tjejerna...sen soffan och CSI
A good day. Gillar när det är fullt. Känns meningsfullt då. Att gå upp.

Och nu känns det meningsfullt att lägga mig.


Gratulerer med dagen och seiern, Norge!

Grattis på nationaldagen Norge och grattis till segern. Välförtjänt. Fin pojke med fin melodi och inte så mainstream utan lite landstypiskt.
Jag gillar inte när vi i norden försöker kopiera en musikstil som vi tror går hem, bara för att Elena Paparizou m fl har vunnit med sådan musik...
Ska vi inte skicka sådant vi gillar?
Nu gillade vi Malena Ernman och Lavoix, då får vi stå för det. Sen att resten av europa inte gillade det...nåväl...norge vann...våra grannar...det får ses om en minivinst :)

Idag blir det pudelvård. Nu skall han badas och fönas...och klippas...
DET är jobbigare än att springa tre mil...

Storpudeln är sur...tycker att söndagar kan användas bättre...håller iofs med...
Men han måste rengöras...det blir grushögar överallt här hemma, efter honom.

Här nedan firar Birk sin första nationaldag...idag firar han sin tredje...

Heja Malena!

Yes
30km på 2.39 ger 5.18 per km.
Bra besked.
(I min visualiseringsbild över hur det går...springer jag som bäst på 5.10 per km och som sämst på 5.19...)
Men...inte var jag så sugen på 12km till, när vi väl kom tillbaka.
Inte alls faktiskt.
Det kan kanske ändra sig till om två veckor. Precis när man kommer på södermälarstrand...3mil...1,2mil kvar...DÅ kommer jag vara sugen. Jättesugen på Västerbron för andra gången...ner mot centralen...sen uppför resten till stadion. Sugen sugen sugen.

Schlagerkväll hos vänner väntar...
Här är mitt tips på resultat:
1. Norge
2. Azerbajdzjan
3. Island
4. Ukraina
5. La Suede...jag vill förstås att den skall vinna...men tror tyvärr inte den gör det.

Go Malena, håller tummarna!

...om två veckor håller du tummarna för mig, okej?



Bloggtips

Bloggtips från katrin zytomierska...månne inte direkt riktat till mig...eftersom det stod i expressen igår...men jag tror hon tänkte på mig...utan att veta om det.
" Skriv kort".

Okej.

Jag fattar.

Ätit stor frulle och laddat vätsekbältet.
Knutit skorna.
Mätt banan.

Avesta-Krylbo-Myrsjö-Dammsjön-Knallasbenning-Lillsjön-Bjurfors-Avesta = 29,5km

And off we go!

Fredagar är jordens svar på himmelens paradiset!

Det bästa med långpass är pizzan kvällen innan! :)
Ja, för det går inte an, att äta 1000-tals kalorier...utan att ha möjlighet att göra av med dem...då fastnar dom på kroppen.
Nya pizzerian 200m från oss får klart godkänt.
En god salamipizza som jag inte orkade äta upp = tillräckligt stor.
Kanske även att det går ner lite glass senare...
Vet ni att det går åt ca 1700 kalorier att springa två mil...och imorgon blir det tre!
Kroppen måste laddas lite innan men viktigt är att fylla på under tiden. Om kolhydraterna tar slut under löpningen, går fettförbränningen sämre och energin tar slut...då går man in i väggen och orkar inte springa...
Så jag laddar vätskebältet med vitargo carboloader, vatten och lite dextro.

Det blir bara jag och gasellannika imorgon...då kan vi hålla valfritt tempo. Vädret ser ut att bli kanon och jag ser verkligen fram emot några timmar till skogs.

Men vad är det med luften? Något är det, för det gör emellanåt ont att dra in djupa andetag...knyter sig liksom...kanske jag har blivit känslig för allt pollen ändå. Det verkar dessutom som om det fullkomligt exploderat ute i naturen..på bara några veckor har allt växt enormt. Vatten, sol och koldioxid....blir så himla mycket blad och annat grönt...fascinerande...men har en baksida...pollen...
Tror jag skall prova mammas allergisprayer och tabletter och allt vad hon har...det som inte apotek kajan har, det finns hos apotek mamsen.

Kanske dom båda kunde gå ihop och köpa apoteket i avesta, nu när dom skall sälja ut och privatisera...
Kajan och mamsen kan det där med service...fina öppettider och lite lösare regler...man får prova sig fram bland medicinerna...nähepp...allergisprayen hjälpte inte, då är du kanske inte allergisk då...prova det här gröna pillret mot TBC då?!...

Nu "så ska det låta", ett glas rött och en skön soffa...
I like

Matematik är VISST kul!

Nyss gick min f d elev hem efter en timmes matte. Hon hatade matte i högstadiet men kämpade på, ville ha sitt G så hon kunde komma in på gymnasiet. Hon läste massor av extramatte både före och efter skolan...och fixade sitt betyg.
Nu går hon i trean på gymnasiet. Ska snart ta studenten. Hatar matte ännu mer, men vill fortfarande ha betyget...har inte orkat kämpa lika hårt på egen hand...gymnasiet kräver mer eget ansvar. Det program hon går kräver oerhört mycket eget ansvar och driv. Hon medger ärligt att hon saknar båda delarna.
Då kommer hon till sin gamla högstadielärare...som blir glad över att få en möjlighet att känna sig nyttig, att fortfarande vara en person att vända sig till.
Så nu ahr vi räknat och räknat...gick jättebra och var kul. T o m hon tyckte det var kul.

Ja...egentligen inget konstigt...för matte ÄR kul. Synd att vissa elever aldrig hinner upptäcka det under sin skoltid...utan fastnar i mattehatet.

F d eleven: Kommer du och kollar när jag tar studenten?
Jag: Inget kan hindra mig!

...för det är en speciell känsla att se dem, knalla ut i livet...på riktigt!


Första flyttkartongen är packad :)

Sambon tittade på  mig med ögon som skulle fått storpudelns ögon att verka kyliga.
Han vill verkligen fortsätta rita på IKEA-köket...jag är inte alls emot ett IKEA-kök...de har 25års garanti på luckor och stommar, det har inte andra kök...de är trettiotusen billigare än det kök vi hittills tittat på...
Men...
Det är en miljard delar och skruvar som skall bli ett kök...sånt tar tid...jag hatar att vänta och har inget tålamod med småpickelgöra...sambo säger att han har det. Tålamod alltså.
Jag vet.
Han står ju med mig.

Det finns ett till men...
IKEA har ingen bra lösning på hur man gör över den sidebyside kyl och frys som vi vill ha...det ser superdumt ut att inte ha skåp på sidan och över den...

Men mot bedjande ögon har jag inget att sätta emot (eller om det är mot bra argument...)

Nåväl, ny köksleverantör ritar och ger offert imorgon. Hoppas sf på dom.

Vi har iaf bestämt vitvaror. Electrolux för hela slanten.

Och jag har packat min första flyttkartong...redan. 2,5 månader innan flytt. Men...en massa dukar och gardiner var tvättade...onödigt att lägga upp dem högst upp i skåpet när de ändå skall iväg "snart". Så jag vek ihop en kartong från IKEA och packade. Kändes befriande och roligt. Som att vi är påväg nu.

Välkommen Magnus!

Sprang inte skitdåligt idag. Kroppen kändes bättre och jag kunde andas normalt när jag sprang. Det var kul besked inför den sista veckan med hårdkörning inför maran. Nu kör jag på!
Backe imorgon, den "härliga" 1km-backen vid Krylbomasten skall avverkas minst 6 ggr. Sen är det vila fredag och långpass lördag. Snabbmil på söndag.

Sen har vi ju varit på IKEA. Kom hem nyss. Kamprad har inte tjänat sina miljarder på kaffet och mjukglassen. Tjugo kronor för två kaffe med glass. Det var kvällens behållning.
Ingen ville rita kök åt oss på IKEA. Det får man göra själv på deras datorer. Men tack...vi har egna datorer hemma och kan rita i hemmets vrå.
Så vi kollade luckor och bänkar, skåpinredning och jämförde lite priser. Och köpte flyttkartonger och ett marsvin.
Marsvinet var ett mjukdjur som nu tillhör storpudeln.
Storpudeln älskar mjukdjur och behövde mutas nu när han fått vara ensam hela kvällen. Marsvinet heter Magnus.
Vi måste döpa hans mjukdjur så att han kan hålla isär dem.
Vi har mjukispudeln Tom.
Giraffen Helmer.
Kängurun Nisse.
Elefanten Pelle.
Grisen Gudrun.
Och nu marsvinet Magnus.
Alla luktar surt och snusk...utom Magnus...för han är ny. Men imorgon luktar även han.
Sånt gillar storpudlar.

Men...jag vill! Jag vill!

Idag ska vi till IKEA och rita kök.
Om det hade hängt på mig, hade vi redan köpt kök. Jag vill ha det förslag som snälla köks-arkitekt-tjejen på Hedins ritade. Sambo vill att vi tittar på fler förslag och jämför.
Drygt att argumentera mot någon som har bättre argument för sin sak.
Mitt argument för varför jag vill köpa detta kök direkt håller liksom inte.

Sambo: Men varför kan vi inte titta på fler kök, innan vi bestämmer oss?
Jag: Därför

Så nu åker vi till IKEA. Sen åker vi till Bohmans. Sen kvik, Sen Ballingslöv, Sen epoque, Sen åker vi till hela världen och kollar allas kök. Sen, 2032, bestämmer vi oss för Hedins..som då gått i konkurs för ingen köpte deras kök.

Jag är spontan och kan köpa ett helt hus med bohag på ett ögonblick.
Sambo är eftertänksam och kan köpa ett helt hus med bohag på samma tid som det tog för mänskligheten att utvecklas.
En bra kombination borde vi då vara.

Kök i juli får duga.

This is it

Djupt andetag.
Fokusering.
Målbilden klar.
Går igenom loppet kurva för kurva, backe för backe.
Där skall jag ta i, där kan jag vinna lite tid.
Nu gäller det.

Idag är det skoljoggen. 7km med skolans alla elever.
Kul happening för de flesta. Blodigt allvar för mig.För om jag springer så jäkla skitdåligt som jag gjort sen förkylningen som inte hundra vill ge sig ännu...så känns det inte som det är nån idé med maran heller...det är alltså dags att visa mig själv om jag är en hare eller en sköldpadda.

Vill vara hare. Eller gasell.

Bra klassföräldrar räddar världens ekonomi!

Lång jobbdag idag. Men inte så jobbig. Och inte så inspirerande.
Niornas nationella prov i fysik tog hela förmiddagen. Var egentligen ledig eftersom 8D var på prao. Men hade lust att vakta min nia själv ifall de skulle ha några frågor kring provet.
Ett bra prov som vi lärare kan ha som tankeväckare kring vår undervisning. Undervisar vi om rätt saker?
Jag gillar nationella prov som idé. De säkerställer kanske inte likvärdigheten men möjliggör den i alla fall. Alla elever i Sverige gör samma prov. Proven rättas efter samma rättningsmall och betygen sätts efter bestämda regler. Sen skall det till synnerliga skäl, för att vi skall sätta andra betyg än det proven visar.
Har inte hunnit rätta alla dagens fysikprov än, det var en omfattande rättningsmall att ta hänsyn till...men imponerades kraftigt av en elevs svar...klart MVG...klurigt uttänkta svar även på sådant som vi inte behandlat så noga under fyskkursen. Och en lösning på ett problem som var genialiskt i sin enkelhet.
Lyckas jag aldrig med. Att vara genialisk i enkelhet. Jag krånglar ofta till det :)

Det leder in mig på nästa sak att blogga lite om...föräldrar...
VI har haft denna klass sista föräldramöte, vilket faktiskt kändes lite tråkigt. Det har varit en fantastisk föräldragrupp. Kommer nästan manngrant på alla möten och engagerade på utvecklingssamtal. En framgångsfaktor att räkna med! Engagerade föräldrar som tycker att barnen är viktiga och är beredda att lägga ned tid och kraft på dem...får nästan alltid välartade barn. Det blir i alla fall mycket lättare för oss i skolan att lösa problem som dyker upp för barnen, om det finns engagerade föräldrar som man kan samarbeta med.
Tråkigt att inte alla barn per automatik får engagerade föräldrar.
Hur som helst har denna klass bra föräldrar...och då får jag en bra klass...och en bra arbetssituation...och blir glad på jobbet...och friskare...det blir billigt för kommunen...så då kan dom sänka skatten...då får vi mer pengar över...och kan konsumera mer...då får vi fart på ekonomin...fler jobb...fler jobbar...mer skatteintäkter...välfärden ökar
Där ser ni vad viktiga föräldrar är...för världsekonomin!

Avesta Aiks tuffaste!

Lagbilderna klara...här är tuffingarna som jag tränat fys i vår. Vi skall börja köra utomhusbootcamp med start imorgon. En timme efter deras vanliga teknikträning...det sållar ut veklingarna det :)
93-94 tjejerna...


och så de lite mindre töserna...95


Roland Cedermark släng dig i väggen!

Tre dagars firande var inte optimal uppladdning för ett långpass med gasellerna. Men...a woman gotta do what a woman got to do liksom...och det var att springa. Precis när jag svept i mig en frukost, lämplig för långpass...så ringer gasellerna en efter en, med halsont och feber. Va? Inga springkompisar...
Så gick beslutsamhetens friska hy, i eftertankens kranka blekhet över...
Jag hoppade över långpasset och åkte till badhuset med syster och Birk. Där simmade vi och åkte stoooora sklien (Birk är halvnorsk och sklie är rutschebana på svenska)...lagom aktivitet efter allt firande.
Nu på seneftermiddagen kom halsontet tillbaka...satans skit...tänker tro att det bara är hypokondri eller sviter efter sången på festen i fredags...nu har jag inte råd att missa fler träningar. Imorgon blir det intervaller, 700-ingar. På onsdag är det snabbdistans, terrrängmil under 50 min. Torsdag är det backbanan och på söndag är det den missade 3-milen. Så jäklar anåda om det blir förkylning igen.
Jag skall ta efter Michael Jacksons idéer från nittiotalet...syrgastält och munskydd.

Jag hade svinkul med kollegorna från C-laget i fredagskväll...så det kanske är svininfulensan jag fått?!

BTW...jag måtte ha varit en god människa de senaste åren...så fint firad jag blivit. Så fina presenter. Så gulliga människor både på skolan och i den vanliga världen :)

Fick ett dragspel av mam och pap...en höjdare...nu jäklars skall jag lära mig spela...lovat köra "drömmen om elin" till midsommar...töntstämpel eller inte...jag skall bli dragspelare!
Gick in på nätet i förmiddags och lärde mig där alla knappar och tangenter...så nu har jag kört några låtar...inte bra...men man hör vad det är, enligt sambo.
Stackars grannar...det blir bara glada att vi flyttar!


Ta din gitarr, din vän och kom hem till oss!

FIrardag nr 2. Om tjugo minuter kommer arbetskamraterna hit, hela härliga C-laget. Gillar partaj när det är med rätt människor...som nu. Flyt hela dagen gör att humöret dessutom är på topp. Morgonens lektioner gick bra och jag får säga att jag förundras ibland över mina smarta elever. Så gott som alla lyckades med en hyfsat klurig uppgift. Nåväl...sen lunch med sambo, till byggaffären för att rita kök, hämta tårta, hämta smärgåstårta, handla det sista, laga specialmat till Tina som går på diet och så det viktigaste...hinna träna...det blev snabb distans idag. 7km i 4.40-tempo. Får duga men jäkla skit vad slut jag var. Inte bra. Kan det månne bero på vinet jag drack igårkväll...attans att jag fick lov att fylla 40 så nära inpå maran...men...det blir vin ikväll också...så det går väl på skit på söndag när vi skall springa 32km...till Elsa Anderssons i Norberg. Jag blir väl sämst då kan jag tro...vinpimplaren och gasellerna.

Det får bli en sorg då...inte nu...för snart är det party!
:)

Tills dess läser jag lite bloggar (har några elever som skriver...riktigt underhållande!) och lyssnar på love songs på en av alla tusen radiokanaler vi har numer...skitbra...James Blunt är en pudding...som dessutom kan sjunga!

Så här bra trodde jag aldrig att det skulle vara :)

Vilken härlig dag. Så kul det är att fylla år. Men jag har fått en gen av min pappa...en defekt gen...det är den genen som styr när det är lämpligt att gråta. Jag har en överaktiv sådan gen. Überkänslig är den.
Tre gånger har jag rörts till tårar idag...förvisso inte så konstigt när man får så mycket snällhet riktad mot sig....men...man kan ju visa glädje på andra sätt, än att gråta...utom vi som bär på den defekta gråt-genen.
Nu skall jag berätta om gråtgångerna idag;
Nr 1...sitter i skolan vid 07-tiden...förbereder lite ekvationer som 8c skall räkna så småningom...då ringer mobilen. Jag svarar och då börjar det sjungas...på felfri svenska, alla orden rätt, högt och tydligt...bra melodi...syster och Birk sjöng tillsammans "vi gratulerar, vi gratulerar..." ja, ni kan låten. Det räckte och blev över för att gråtgenen skulle skicka på floder av tårar.
Nr 2...sitter återigen vid datorn, i skolan, förberedandes samma ekvationer som nyss...då kommer sambo in i arbetsrummet. han som aldrig är på skolan före 8. Som byter bort alla onödiga sysslor som t ex frukost om morgnarna, för att få sova så länge som möjligt...kom extra tidigt, för att överraska...med bakelser, och fantastisk present...
En endagars förarkurs för att köra formel-bil på racingbana. I Linköping. Jag älskar formel1 och har alltid drömt att få köra formelbil...fort...sen dagen efter, åker vi till Göteborg och gå på Madonna. Nu visste sig gråtgenen inga gränser...syndafloden föll...och med den, allt smink...skitsamma...så himla glad!! Det är kärlek det! :)
Nr 3...nu har vi kommit en bit in på dagen och jag börjar tycka att jag håller koll på gråtgenen. Blir glad åt alla snälla kommentarer och åt god tårta från en av mina favoritpolitiker (förutom sambo förstås). Men...börjar ana oråd...tomt i klassrummet när jag kommer dit för att ha klasstimme...någon har skrivit födelsedagshälsning över hela tavlan...men inte en unge i sikte...masskolk?...då, likt ett lucia tåg, hör jag i korridoren hur de kommer sjungandes...in genom dörren med levande ljus, tårta med fin text och en superfin blomma...då visade gråtgenen att den minsann inte gett upp...och eleverna fick se en försmak på vad som händer på skolavslutningen varje gång jag släpper en klass.

Inte så att jag skäms för att gråta. Inte alls. Men det är opraktiskt när man gråter för att man är glad. Sminket rinner och det blir svårt att prata...man låter lite konstig, på gränsen till fånig.

Tack alla kära, goa, fina människor som varit snälla mot mig idag och gjort dagen så himla lyckad!

Eftersom jag firar i dagarna fyra (!) så får jag anledning att tacka fler gånger.

Nu skall jag ut och äta med sambo...

Blombella...familjer Blomkvist äger!! Hälsa alla att tomatplantan funnit en fin plats i lägenheten, i väntan på att planteras ut vid nya huset!
Tina, tack för lunch och blommor! Anna...tidningen och chokladen...perfekt!


Storpudeln fyller tio år idag...vi fyller sålunda jämnt båda två...eller femtio år ihop...firar honom med en bild på morfar (min pappa alltså...man blir lite knäpp när man inte har barn, men hund...så han blir storpudelns morfar) här kollar dom i alla fall efter fisk vid bryggan i siljan!


Nostalgitripp de sista timmarna...

Så få timmar det är kvar...
...av trettiotalet...

Jag är född den 7:e maj 1969. Snart fyrtio år sen. Det innebär att jag varit vuxen i halva mitt liv (om man, som jag, räknar vuxen vid 20-års ålder). Det känns nästan. Att jag varit vuxen så länge. Har svårt att dra mig till minnes hur det var då, när jag var barn. Men det finns bilder som man kan minnas till.
Som den här t ex där jag och syrran (ja, jag verkar få ha varit med denna gång...fick inte alltid vara med när hon lekte...fyra år äldre...jag var för barnslig) spelar hockey inomhus. Gissar att mamma satte ner fötterna strax efter kortet var taget, pekade med hela handen och sa "ut och lek!". För det gjorde man då...var ute och lekte.


Jag minns att jag tyckte och tycker ännu, att jag hade (har) den snyggaste mamman i hela världen. När jag var 8 år såg hon ut så här, när vi var i skåne på semester. Kullen, tror jag det hette...det var hemskt brant och syrran och kusin Benny fick gå ända fram till kanten...men jag som var liten och klumpig fick stå flera meter därifrån, med dom vuxna...sånt sätter spår...men mamma har alltid stått på min sida och är trygg punkt att luta sig mot. Hon har flera gånger fått dämpa min mer spontana sida och manat till eftertanke...som att inte gå ända fram till kanten :)



Jag fortsätter väl nostalgiandet...med att visa den andra favoriten i min uppväxt (och nu)...pappa! Min pappa var starkast i världen och kunde allt (så tror jag fortfarandet att det är)...han var inte rädd för något och lärde mig att man kan det man vill...att tjejer inte är sämre än killar. Det borde alla pappor lära sina flickor.



Avslutar med en bild på syster som var en plågoande när jag växte upp...vad jag minns...hon skulle berätta historien precis lika dant utom på en punkt...vem som var plågoanden. I vart fall så fick jag spö i tid och otid och drömde om den dag, när jag blivit stor och stark och kunde spöa henne tillbaka. Tills dess nöjde jag mig med att skvallra...till mamma.
Med tiden har jag blivit vuxen och stark...men vill inte längre spöa min syster. Hon står mig närmare än någon och jag beklagar att hon bor i Norge så vi inte kan ses oftare. Sen har hon ju Birk. Gullungen. Som får vara med här på bloggen så ofta att han slipper nu.


Imorgon blir jag fyrtio och den känns okej...på gränsen till kul. Har spridit ut allt firande så imorgon blir det jag och sambo. Ska ut och äta på tu man hand. Mysigt.
Sen partajas det lite nu och då...
jaa...det ska bli kul att fylla!


Tonår är ingen sjukdom...fast det kan kännas så

Tonåringar är en härlig samling människor i världen mitt emellan. Mitt emellan barn och vuxen. Ett ingenmansland som det gäller att inte bara ta sig igenom helskinnad med en viss idé om vem man är och vill vara...utan man skall också skaffa sig en utbildning.

Hur skall man kunna koncentrera sig på sin utbildning, sin framtid när första hjärtesorgen drabbar en som ett yxslag rakt i hjärtat? Ratad och ensam och helt oerfaren att hantera den sorg som det innebär att bli lämnad. Och så ska man lära sig matematik mitt uppe i allt...

Hur skall man hinna läsa läxor, plugga till prov och göra klart inlämningsuppgifter i tid...när man är osams med precis alla ens vänner och det känns som om man är ensammast i hela världen och aldrig kommer att hitta någon att vara med igen...när man får ångest över att gå till skolan, för där blir det som ett manifest över ens utanförskap...

Hur skall man orka att överhuvud taget ta sig upp ur sängen, till ännu en lång obegriplig skoldag, där man inte hängt med i något som sagts..sen åk5 och man redan bestämt sig för att man är för dum för att nånsin kunna lära sig något och ingen försöker ta den uppfattningen ur en...utan tycker att man är lat och ointresserad. Fast egentligen vill man bli bilmekaniker men orkar bara inte läsa kemi, religion och grammatik. Kroppen har växt om hjärnan som nu kämpar för att hålla reda på alla delar långt därute i änden på kroppen. Trött, trött , trött...utom på natten...då man får vara ifred från tjat och allas blickar. Då är man pigg.

Jag är glad att jag inte är tonåring längre. Jag är glad för att jag får umgås med dem i jobbet. Jag lider med mina elever, när de lider.
Ledsna tjejen idag. Slut med kärleken. Så obegripligt ledsamt.
Eller med tjejen som inte vill gå till skolan, osams med alla...tror att ingen bryr sig, att alla skulle vara gladast om hon försvann helt. Så fel hon har.
Eller med killen som bara inte orkar mer. Som tror att han inte kan. För det har varit så, så himla länge.

Imorgon är en ny dag. Då får vi tackla den dagens problem. Se till att orka ända fram till sommarlovet.

Gasellannika och jag orkade med ett riktigt tufft pass i en blöt, sur terrängbana i Krylbo...vars milspår suger.


Äntligen lite att göra!

FUllspäckad dag minst sagt. Nationellt prov i matte, del C, för min nia. Samtidigt har min åtta prov i fysik. Sånt löser man med hjälp av bra kollegor. Idrotts-tina vaktar. Sen är det vanliga lektioner fram till konferenstid, då skall det upplysas om alkohol och droger igen, berätta lite om det tänkte upplägget under festivalen, sen är det vanlig lagkonferens och mitt i den...är det lagfoto med fotbollstjejerna. Direkt efter det är det intervallöpning i Krylbos milspår med gasellannika. Och efter det...är jag nog helt slut och längtar efter ett varmt bad och mat.
Men någonstans mitt i detta behöver jag få iväg inbjudningarna.
Skulle också behöva ringa poolgubben.
Och tårtgubben.

Ser bra ut inför dagen! Jag börjar med att borsta storpudeln så att jag kommer igång ordentligt!


För mycket tid leder till apati

Jag är usel på att hantera för mycket tid. FÅr ingenting gjort då. Nej, press och stress då går det som bäst. Då tänker jag bäst och får mest gjort.
Ingen träning med tjejerna idag. De har match imorgon.
Jamen vad bra då. Då kan jag ju skriva ut alla inbjudningar och skicka dem. Jag kan beställa poolen och jag skulle ju kunna sätta in annonsen på lägenheten.
Vad av detta har blivit gjort?
Har jag ens lagat någon mat?
Skämmes!
Har glidit runt på blocket.se och botaniserat.
Har kikat på möbelsidor.
Har läst nätupplagan av aftonbladet.
...men
En böngryta ska jag väl ändå kunna svänga ihop...för nu är det press och stress...sambo kommer om 30 minuter...jahapp, bara att sätta igång.
adieu

Systersonen dricker vatten ur hundens vattenskål...de äter ur samma matskål och får sova ihop i hundkorgen...inget dagis...hunden vaktar Birk hela dagarna...

:)
Storpudeln kräks åt blotta tanken...han är glad att jag bara hittade på.


Allt är förstört...

Måndagmorgon.
Ingen tidning.
Var är han som skall dela ut den?
Försovit sig förstås...
Jag hatar när jag inte får någon morgontidning.
Att läsa nätupplagorna är inte samma sak.
Jag vill ha papper!
Det här är allvarligt...hur blir nu veckan, om den börjar så här?

De sista ljuva åren...är snart i antågande!

En sån trevlig helg detta varit. Farbors födelsedag i fredags och pappas igår vilket gör att vi snikat till oss fin mat till ringa kostnad...lägg därtill trevligt sällskap. Prisvärt.
Suttit i sekretariatet på Dalaportens orienteringstävling i Horndal både lördag och söndag. Spännande och en ny erfarenhet. Skall nog prova det där med orientering. SOm ett komplement till löpning. De verkade ha det kul och mysigt ihop...de där orienterarna!
Och så har jag ju kommit igång med min egen löpning. 13km i varierad terräng, blev en bra träning nu ikväll. Kände mig stark och pulsen var inte tokhög. Nu är det nära att jag är tillbaka och då har jag bara tappat två veckors träning.
Inget terräng-DM på tisdag dock. Har inte hunnit köra något maxpass och kanske dumt att göra det redan på tisdag. Jag och gasellannika skall springa tusingar på Krylbos terrängbana...som blir min kommande "hemmabana" när vi flyttat!
Yes...det är en stor fördel. 150m till starten får vi från nya huset.

Och så får vi ett fint kök. Sambo har nästan ritat färdigt och det blir nog jättebra. Badrummet är snudd på också färdigplanerat...


Mina sista dagar som trettionioåring skall jag njuta av. Göra barnsliga saker och fråga om jag kan få sitta vid barnbordet om jag kommer på restaurang...bada i barnpoolen på badhuset...åka motordrivna gunghästen utanför Åhléns...smälla smällare hela nätterna...
nej, just ja...det skall jag verkligen inte. Jag hatar smällare och avskyr fyrverkerier!
Bränna upp pengar.
Skämmes!
Skrämma djur och barn.
Skämmes!
FOlk borde lära sig att veta hut!

Det ska jag göra. När jag blir fyrtio!

Birk rider storpudel, förr-förra sommaren!


Orientering för hela slanten - i Horndal!

Min första orienteringstävling är avklarad. Så stressad och nervös jag var då. Trodde inte att jag skulle fixa det, Att jag skulle lära mig så fort. Vaknade 06.00 i morse och fick i mig en stadig frukost. Framme 08.00 fast jag inte behövde vara där före 08.30. Jag är en tidsfascist. Jag hatar sena ankomster. Allra mest mina egna. Därför ser jag alltid till att vara ute i god tid. Man kan ju få punktering, det kan vara vägarbete, man kan hamna bakom en traktor, bilen kan börja brinna...ja vad som helst faktiskt!

Nu hände inget av det.
Och jag lärde mig orienteringsprogrammet OLA med ens. I alla fall den del som handlade om direktanmälan. Sen direktanmälde jag hutlöst många människor i två timmar. Kö hela tiden. Så effektiv har jag inte varit sen restaurangtiden.
Jag sprang alltså inte någon klass själv, utan hjälpte till när gasellannikas förening hade stor tävling...ska göra samma sak imorgon. Det var kul.

Sen har jag löptränat idag med. Tredje dagen på raken. Bästa av dem, sett till hostandet. Men tidsmässigt rena PRO-löpningen. 5-tempo per km och jag har 165 i puls. Illa.
Imorgon lång distans med backe. 13km. Hoppas pulsen inte jagar upp sig igen. Det blir tungt att springa då.
Jag vill tillbaka till innan förkylningen. Nu.

Ja...och så har vi ju ritat kök idag. Mest sambo. Jag har kommit med idéer. Nu har vi kommit så långt att vi är hyfsat överrens om en köksö. Och att vi skall ha sidebyside kyl och frys. Inte bara en 60cm halv kyl och frys som vi har nu. Nej, för hur skulle det se ut....man äter ju mycket mer om man bor i hus. Eller i alla fall så hör det till god ton att ha mer i kylen och frysen. Liksom spara mer för sämre tider.

Kul, med allt husplanerande. Superkul. Badrummet...jag säger bara badrummet...jag kommer aldrig vilja gå upp ur badkaret...möjligen för att gå in till kösön då.
My bed is calling...have to go!
Bye

Piggar upp mig inför all träning som återstår inför maran...om 29 dagar!
Man blir jäkligt snygg av att springa marathon!


"Sänk skatten på Keso!" ...mitt plakat idag

Sprang 6km igår. Terräng. Under hostande men kände mig inte sjuk efteråt så nu tänker jag köra igång igen. Ska ut om tio minuter i 1:a maj-solen. Härligt att springa igen. Det gör under för mitt humör.
Igår fick sambo stipendie för att han varit en idog, duktig och engagerad ungdomsledare...3000kr till sin förening. Jag visste det sen en månad tillbaka och hade till uppgift att se till att han var på Sanaplan kl 20 igår kväll för att ta emot priset. Inte det lättaste. Ljög iho en story om att det spelade ett rockband där då. Han gick på det. Men...när vi kom dit stod en ensam trubadur där och klinkade...långt från ett rockband. Sambo resignerade...men gick att hålla kvar...sken upp när han förstod att han var lurad.
Jag är usel på att hålla hemligheter. Men denna gång gick det bra.

Idag är det ledig dag med fullt betalt. En demonstrationsdag för alla arbetare. Jag är arbetare men räknar mig ändå inte till arbetarrörelsen. Däremot tycker jag att dagen för en gångs skull den senaste årtiondena har ett berättigande. Många arbetare som behandlats dåligt i ekonomiska krisens bakvatten. Varsel trots chefsbonusar, varsel trots stora aktieutdelningar...sånt skulle jag ha skrivit om, på mina plakat.

Man kanske kunde göra om dagen så att alla partier initierade demonstrationståg...en allmän demonstrationsdag...då vi i befolkningen, inte bara sossar, går ut och protesterar mot orättvisor.
Man kan ju faktiskt tycka att saker är orättvisa, utan att vara sosse.

Jag är ingenting...tingeling...
oberoende tyckare!

Om 30 dagar är det dags...Stockholmmarathon...här en bild som min familj tog förra gången jag sprang maran...bra bild va? Jättetydligt var jag är! Eller hur?!


RSS 2.0