Go SVT

I Sverige är vi fördomsfria och jämställda. Här tror vi på individernas lika värde och är beredda att slåss och stifta lagar för att medborgarna skall ha samma rättigheter och skyldigheter oavsett religion, etnicitet, ålder, kön eller sexuell läggning. Utan att ha sympatiserat särskilt mycket med Olof Palme i övrigt, så älskar jag detta tal, ett radiotal från 1965, tål att läsas av alla oavsett partitillhörighet...
 "Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta

Men så enkelt är det ändå inte

Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori

Den har ett mycket enklare ursprung

Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet

Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret

Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser

Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla

Okunnighet om andra människors särart

Rädslan för att förlora en position, ett socialt privilegium

En förhandsrätt

En människas hudfärg, ras, språk och födelseort

Har ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra

Att gradera människor med en sådan måttstock

Står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde

Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen

På arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken

Därför ligger fördomen alltid på lur

Även i ett upplyst samhälle

Den kan blossa ut i ett stickord

En obetänksam replik, en nedrighet i det lilla

Kanske menar den som handlar inte så illa

Men för den som träffas kan det rivas upp sår som aldrig läks"
Palme nämnde aldrig fördomar mot människor p g a deras sexualitet men jag tror att en man med så fast rotade värderingar på jämlikhetsområdet, även inkluderade dessa grupper. Eller kanske inte, för många varianter på sexualitet var klassade som sjukdomar så sent som 1965, när han höll sitt tal. Men hade han levat idag, hade han säkert inkluderat dem också.
SVT har upprört många genom att nu under julhelgen visa ett drama om Selma Lagerlöf. Man har valt att lyfta fram hennes sexualitet och Gud förbjude...kvinnan kände kärlek och hade sex med någon av samma kön. Vilken skam, vilken befläckelse av denna fantastiska författarinna...en landsmoder som t o m får vara på en av våra sedlar...lesbisk...uschianne mig...och vi som läst Nils Holgersson för barn i generationer...DÄR är förklaringen till ungdomars depraverande leverna numer, till finanskris och kanske även till bråket på västbanken...
Men skärp er!! Ta er i kragen folk! Stå på er svt. Lyft av alla lock och visa världen att kärlek inte begränsas av könstillhörighet och tradition. Selma var en fantastisk författare, en föregångare som helt enkelt gick sin egen väg. Blir det sämre av vad hon valde att göra i sängen? Förstår inte de anhörigas gnäll. Tycker man att hon framstår som en sämre människa p g a vem hon älskade? Det här gör ju bara hennes liv ännu mer imponerande. Att hon orkade på denna inskränkta tid.
Och vad tråkigt...att vi inte nått så långt som vi gör sken av...är vi månne inte världens mest jämställda land? Är vi heller inte så jämlika? Kanske vi inte tycker att alla har lika värde ändå??
Synd Palme, att du inte finns längre...för med dina retoriska kunskaper, dina värderingar och ditt sätt att nå inte bara intelektuella universitetsråttor, utan nå hem i stugorna...hade du kanske hjälpt oss en bit till...på vägen om mot att leva som vi lär.
Oj då...djupt igen...men...nästa blogg blir grund, enkel och skall bara handla om julen!
Lovar!
kram och hoj!


Kommentarer
Postat av: Isak

Du är fantastiskt duktig på att skriva! Enda problemet är att många fler skulle behöva läsa det du skriver. Som en av dina trogna läsare har jag inga problem med det djupa, det enda problem jag har är att jag önskar mig ännu fler uppdateringar.



God Jul och Gott nytt år!

2008-12-23 @ 16:35:08
Postat av: Alina

Trevlig kväll! :)

2008-12-23 @ 16:40:20
URL: http://emmiealina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0