Jag ger mig inte...uppeldad som jag är...

Nu har jag eldat upp mig ännu mer...trots 10 st riktigt asjobbiga km-intervaller...de som beklagar sig över avgifter för aktiviteter i skolan...har de en aning om vad vi gör i skolan och vad vi har för uppdrag?
Vi skall fostra alla elever till goda demokratiska samhällsmedborgare. D v s alla, oavsett vad deras föräldrar har för årsinkomst, om de har årsinkomst över huvudtaget...vi skall ingjuta hopp och framtidstro till individer som ser sina kamrater åka till Åre, Sälen, Thailand, Usa och andra mysiga resemål på loven...som har föräldrar med jobb...som äter middag ihop om kvällarna...som firar lugna mysiga jular med julbord och julklappar...men själva aldrig varit utanför Avestas gränser, kanske har föräldrar utan jobb, kanske aldrig ätit ett julbord, som kanske hatar julen för att den aldrig blir som de hör att kamraterna pratar om den...
Vi skall fostra dem som har allt redan, som får alla resor, som har harmoni hemma, som inte behöver sommarjobba utan kan åka på språkresor och dyksemestrar...till att förstå att alla inte startar på samma nivå i livet, vi har olika förutsättningar...vi väljer inte våra föräldrar, men med skolans hjälp kan vi tillsammans med familjer få dessa unga individer att förstå vitsen med att lägga ned eget jobb, energi på att nå sina mål.
Det är viktigt att förstå att man kan nå dit man vill...att inte vara ett offer för sitt ursprung...lättare sagt än gjort, om vi inte får hjälpa till med det i skolan. Friluftsdagar, småresor, skolresor, studiebesök, klassfester...aktiviteter som eventuellt avgiftsbeläggs för att kunna genomföras, har stora vinster...förutom att de främjar samhörighetskänsla i grupperna, så är en vinst just att få jobba ihop till vad det kostar. Snälla föräldrar, förstör inte detta fantastiska lärotillfälle som erbjuds...stötta era telningar, hjälp igång dem...men gör inte jobbet åt dem och köp inte alla kakburkarna själv för att sen slippa...ni lär dem bara att rika kan köpa sig ur åtagande som andra måste göra.

Skolan skall i möjligaste mån vara avgiftsfri. Skolpolitiker skall jobba för att motivera en god budget till skolorna. Men det är inte fel att lära sig pengars värde genom lite småjobb.

Nu tänker jag lägga ned detta för denna gång...
...och vila min nymasserade men helt slutkörda kropp...jag hatar intervallpassen...innerligt...men de ger resultat...ibland får man stå ut för man vet att det blir bättre sen...


Kommentarer
Postat av: Sabina

Ja, de hänger ju faktiskt ihop våra inlägg idag. Känns som att det är dags att på riktigt börja bli rädd för vart vårt samhälle är på väg...

2009-01-28 @ 22:46:08
URL: http://binkan.blogg.se/
Postat av: het chilli

Jag är förvånad över det här, men det du beskriver är verklighet....vi lär våra barn mycket lite nuförtiden. Vi lär dem....att har man pengar så löser allt sig. Vi lär dem att aldrig ha bekymmer, att inte ta tag i problem. Många barn är uppväxta med sked i mun, de har aldrig haft det svårt eller tråkigt.

Livet måst4e vara tråkigt i perioder för att de skall veta när det är bra. Pengarna måste vara slut ibland för att man skall veta att det är slut med konsumtionen.



2009-01-29 @ 12:28:55
Postat av: Katinka

Instämmer fullkomligt. Alla är inte lika lyckligt lottade och det bör alla veta. Och med den kunskapen i bagaget ta sig framåt i livet. Aldrig låta den bli en bromskloss.

Bra sagt, Erica!

2009-01-29 @ 17:56:23
URL: http://presentabel.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0