Normkritisk pedagogik - det ska vi ha! :)

"Riktiga män står och kissar"...hm...vad är alla de som sitter och kissar för män då, i så fall? Och är det ens möjligt att könsbestämma någon med hjälp av vissheten om hur de gör när de kissar?
Är det värre med sverigedemokrater som kränker invandrare med sina främlingsfientliga åsikter än med pingsvänner som har homfobiska åsikter? Är det mer politiskt korrekt att tycka illa om vissa grupperingar än andra, p g a deras åsikter?
Detta diskuterades i bilen hem från seminariet i Falun om "Diskriminering och kränkande behandling i skolan". Ett tankeväckande och inspirerande seminarium/föreläsning av duktiga Renita.
Hon pratade om Normkritisk pedagogik som ett bättre alternativ till Tolerans pedagogik. Den senare går ut på att man vet vad som är "normalt och riktigt" men skall lära sig acceptera och tolerera andra...underförstått andra som är onormala, lite konstiga...t ex RFSL får komma en dag till skolan och prata lite om homo och bisexualitet..."Ni ser, dom är precis som oss...bara lite annorlunda"...Syftet är snarare att väcka empati för det avvikande och toleransen blir en maktposition som de "normala" kan inta.
Med en normkritisk pedagogik skall man istället synliggöra de kategorier som vanligtvis osynliggörs och inkludera dem på ett självklart sätt och sen också synliggöra och problematisera normen t ex man pratar om olika sätt att "göra" sex på utan värderingar om vad som är normalt eller inte...sen kan eleverna kritiskt få granska sina biologiböcker och beskriva hur sexualitet  och variationer på sex tas upp där. Efteråt diskuterar man varför eleverna tror att det är på det sättet, vad det kan få för följder och hur man kan göra istället...

Ett viktigt ämne att fundera kring, särkskilt som vi jobbar hårt med vår likabehandlingsplan och bör leva den förändring vi vill se hos andra.

Bloggskolkade igår. Blev så himla trött av lång arbetsdag och ville hellre njuta av den goda salladen och den kalla goda Chardonnayen somsambo fixat tills jag kom hem från föräldramötet. Kändes lyxigt och lite busigt. Det var ju bara tisdag.

Dagen idag har avslutats något "fattigare"...inget vin, ingen fräsch sallad...bara rester och lite cola light...men en skön tur i terrängen med gasell-annica. Men Hören und Häpnen...någon har sabbat terrängspåret i Krylbo...misstänkt är den som har en stooor skogsmaskin...för många är de träd som fått sätta livet till...sönderkört på hela milspåret och lite på 5km också...så mycket för en "Outdoor"-profil som kommunen säger sig ha...Nytt till turistbroschyren"Vi erbjuder stora kalhyggen utan stigar som ger en fantastisk träning i oländig terräng!" Orienterarna hade gråtit av glädje...de gillar allt som gör att man inte kan ta sig fram...själv gillar jag asfalt och terrängbanor!

Och att sova!

godnatt!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0